Omzetbelasting

omzetbelasting_groot_uitsnede.jpeg

0, 9 of 21% BTW

In Nederland wordt gebruik gemaakt van verschillende percentages omzetbelasting, ook wel BTW genoemd (Belasting Toegevoegde Waarde). Een ondernemer draagt BTW af over de omzet en vordert BTW terug over de inkoopprijs. Hierdoor draagt een ondernemer alleen BTW af over de toegevoegde waarde. Uiteindelijk betaalt een consument alle BTW en zijn ondernemers het doorgeefluik naar de belastingdienst.

Er zijn diverse percentages omzetbelasting en welke u precies dient toe te passen is van diverse omstandigheden afhankelijk. De wetgeving hieromtrent wijzigt zo nu en dan en het is dus belang dat u hier van op de hoogte bent (en blijft).

Normaal gezien geldt voor goederen en diensten het 21% BTW-tarief. Echter, voor een aantal goederen en diensten geldt het 0%-tarief. U berekent dan geen BTW, maar BTW die u betaalt over uw uitgaven, kunt u wel aftrekken als voorbelasting. Het 0%-tarief kan bijvoorbeeld gelden als u zaken doet met het buitenland (intracommunautaire leveringen en/of verwervingen). Het 9% tarief is het verlaagde BTW-tarief. Het geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten als reparatie van fietsen, herstel van schoeisel, lederwaren en kleding, kappers, culturele activiteiten en sport. Bepaalde branches en bedrijfsactiviteiten zijn vrijgesteld van BTW, bijvoorbeeld postdiensten, gezondheidszorg, kinderopvang, financiële diensten en verzekeringen et cetera.

Het wordt complex als bepaalde goederen en/of diensten, uit verschillende BTW-klassen, samenkomen. Bijvoorbeeld snoepgoed waar tevens een speelgoedje bijgesloten is. Hiervoor gelden aparte regels.

Wilt u weten hoe uw organisatie met BTW moet omgaan en absolute zekerheid bij uw BTW-aangifte? AdFerm is u graag van dienst. 

Wij helpen u graag!  

AdFerm, gevestigd in Zevenaar regio Arnhem, verzorgt graag en op correcte wijze uw BTW-aangifte. Neem gerust vrijblijvend contact op, dan plannen we snel een afspraak.

© AdFerm 2019

Ontwerp & realisatie: Vannaam

register%20belasting%20adviseurs
register%20belasting%20adviseurs

© AdFerm 2019
Privacy & Disclaimer
Ontwerp & realisatie: Vannaam