Het hebben van een boekhouding is voor bedrijven als wettelijk verplicht vastgesteld. Deze verplichting is niet zonder reden. Zo heeft de belastingdienst inzicht in de financiële zaken van uw bedrijf, maar het geeft uzelf ook houvast en veel kennis over hoe de onderneming ervoor staat.

Het is voor elke onderneming ongeacht welke rechtsvorm, wettelijk verplicht om een boekhouding (oftewel administratie) bij te houden. Dit is niet alleen verplicht zodat de belastingdienst inzicht heeft, maar helpt u er dus ook bij overzicht te houden over de financiën. Een boekhouding bevat de debiteurenadministratie, crediteurenadministratie, jaarrekening en jaarverslaggeving. Naast het wettelijk verplichte deel is een boekhouding ook belangrijk om inzicht te krijgen in de winsten en verliezen en om de financiële positie van een onderneming overzichtelijk te krijgen en te houden.

Boekhouden vandaag de dag

Ooit werd een boekhouding handmatig, met ganzenveer en papier, gedaan, maar die tijd ligt gelukkig ver achter ons. Er zijn diverse softwarepakketten beschikbaar die, mits correct ingevuld, veel gemak en up-to-date overzicht geven. Wij van Adferm maken gebruik van verschillende software pakketten die ervoor zorgen dat u gemakkelijk administratie kan aanleveren, inzien of wijzigen.

Bewaar uw boekhouding goed

Het is erg belangrijk om uw administratie altijd goed te bewaren, wettelijk gezien is het verplicht om 7 jaar lang uw boekhouding te bewaren. U kunt deze gegevens archiveren in mappen of met een boekhoudpakket. Voor de belastingdienst maakt het niet uit hoe u dit doet, zolang u alles maar goed bewaart. U heeft namelijk dus die bewaarplicht van zeven jaar. Gooi uw bonnetjes dus niet meteen weg, maar bewaar ze ergens in een map of maak ze digitaal met onze systemen.

Wat is het voordeel van een boekhouder?

Er zijn ook veel starters die kiezen voor beide opties. Ze regelen hun boekhouding zelf via een online pakket én laten een accountant meekijken. Er zijn nu eenmaal zaken die je pet soms te boven gaan. Fiscale kwesties of vragen over afschrijvingen bijvoorbeeld. Zo krijgen startende ondernemers te maken met de zelfstandigen- en startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en allerlei veranderende belastingvoorwaarden. De specialisten van Adferm kennen al deze regels. Wanneer u dus geen zin of gevoel hebt voor de boekhouding of de tijd volledig wilt besteden aan uw onderneming, ga dan vooral het gesprek met ons aan om de mogelijkheden te bekijken.

Profiteren van belastingvoordelen

Als klant van Adferm profiteert u altijd maximaal van alle geboden belastingvoordelen. Wanneer u ervoor zorgt dat wij tijdig de benodigde documenten hebben dan voorkomt u naheffingen of boetes van de fiscus, alles is immers goed ingevoerd. Er wordt dan ook niet voor niks gezegd: een goede boekhouder of accountant verdient zichzelf altijd weer terug. Een ander voordeel: dit zijn zakelijke kosten en dus voor u aftrekbaar, net als de btw.

Naast overzicht geeft een boekhouding ook veel inzichten. Bijvoorbeeld in uw debiteurenbeheer (het betaalgedrag van uw afnemers), uw winstmakers maar ook de verlies dragende activiteiten die u misschien wel moet gaan afstoten. Ook kan uw boekhouding veel vertellen over uw concurrentiepositie en dient het om uw belastingaangiftes correct te verwerken.

Opstellen van de jaarrekening door uw boekhouder

Waar grote bedrijven verplicht zijn om een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen, is het opstellen van een jaarrekening voor eenmanszaken al geruime tijd niet meer verplicht. Dit is niet voor iedere onderneming dus verplicht, maar mocht dit in uw geval wel zo zijn dan is het erg belangrijk dat dit goed gebeurd. Adferm helpt u hierbij, verder lezen over de jaarrekening? Klik dan hier.

AdFerm is thuis in het boekhouden en helpt u graag om uw administratie in orde te brengen en te houden. Dit geldt onder andere voor de debiteuren- en crediteurenadministratie, de voorraadadministratie, de in- en verkoopadministratie, bankafschriften, agenda’s en de loonadministratie.

Uw volledige boekhouding uitbesteden? Kom langs voor een kennismakingsgesprek!

Contact

Interesse?

in de diensten van AdFerm

Scroll naar top